torsdag 23 juni 2011

Mina bullängder

4-6 längder

Varmluft 200g i 25-30 minuter

Deg
1 L mjölk
ca 10 dl vetemjöl
150g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
50g jäst för söta degar
salt
1 tsk äkta vanilj pulver/ 1,5 msk kardemumma

Vaniljfylnnig
Rums varmt Smör
1,5 dl socker
vaniljsocker

Kanelfylnnig
Rums varmt Smör
1,5 dl socker
kanel

Uppvispad ägg och grädde före gräddnig.

Blanda sirap och vaten direkt efter gräddnig (du får fina glansiga bullar)

Smula jästen strö på lite socker. Värm mjölk och smör med vanilj/kardemumma till 37 grader. Häll vätskan över jästen så den löser sig. Blanda ner socker salt. Blanda ner vetemjöl till en något kladdig deg. Låt jäsa till dubbel stolek.

Rör samman smör, socker, vaniljsocker/kanel till en röra. Var inte snål med smöret för det går mycke.

Mjöla bordet, häll över degen knåda hastigt. Jag delade den i 4. Men jag hadde säkert fått ut 6. Kavla ut och bre fyllnigen på snålla inte! Rulla i hop, platta till klipp med sakx som om du ska fläta. Men klipp inte ända ut för då går det inte att fläta! Fläta flytta över till plåten man måste trycka ihop den något. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Pänsla med uppvispad ägg och grädde. Grädda längst ner i ugnen på varmluft 200g i 25-30 minuter. Blanda sirap med lite vatten pensla på längderna direkt efter gräddnig och strö pärlsocker.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar