lördag 14 maj 2011

Kringlor (bullar)

Blandar man ihop smör och kryddor till fylnig så får man saftigare bullar. Än om man gör som nanligt. Man får extra blanka bullar om man penslar dem med sirap utblandat med vatten efter gräddnig.

Det blir ca 80-90 st
1L mjölk
8 dl vetemjöl
50g jäst för söta degar
3 dl socker
1 msk salt
150g riktigt smör
1,5 msk kardemumma/ Äkta vanilj (om du använder vanilj så räker 0,5 msk)
Riktigt smör
socker
kanel/vaniljsocker
ägg
strösocker


Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
Tillsätt hälften av vetemjölet, salt.
Rör ner smör, socker, kardemumma/vanilj och resten av mjölet.
Arbeta ihop till en kladdfri deg.
Låt degen jäsa under duk till dubbel stolek ca30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en stor kaka.
Blanda smör socker och kanel/vaniljsocker.
Bred på över vardera kakan.
Vik över halva kakan och skär varje kaka i remsor.
Vrid remsorna och forma till kringlor.
Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt eller i bullformar.
Gör likadant med resten av degen.
Jäs kringlorna i 30 minuter.
Pensal kringlorna med uppvispad ägg och strösocker.
Grädda dem i 250 grader i 8–10 minuter.
Det går aldeles utmärkt att frysa!


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar